Sprawozdanie za rok 2005

• W sierpniu 2005 roku nastąpiły zmiany kadrowe w BOIK pracę podjęły :Elżbieta Michnowska oraz Anna Sowula.
  • Dnia 17 września 2005 roku czworo z naszych dzieci przyjęło chrzest święty. Wydarzenie to miało miejsce w Kościele Parafialnym w Piaskach. Chrztu udzielił na Mszy .Świętej proboszcz Józef Dorociak. Po uroczystościach matki z dziećmi, członkowie ich rodzin oraz pracownicy Ośrodka spotkali się na wspólnym poczęstunku w BOIKU.
  • W dniu 27 września rozstrzygnęliśmy konkurs „Kochamy naszych Dziadków”. Nadesłano prace plastyczne, utwory literackie oraz fotografie. Uroczystość wręczenia cennych nagród odbyła się w auli Zespołu Szkół im. Mikołaja Kopernika w Piaskach. Udział wzięli :przedstawiciele Urzędu Gminy na czele z wójtem, proboszcz parafii dyrektor PCPR oraz inni zaproszeni goście.
  • Dnia 21 października pracownicy BOIK uczestniczą w konferencji przygotowaną z okazji 5 – lecia działalności Ośrodka Interwencji Kryzysowej w Lesznie. Obchodzimy wspólnie imieniny i urodziny.
  • W dniu 6 grudnia odwiedziła nasz Ośrodek delegacja z Białorusi , która została zaproszona przez nas na nasze wypieki. Przy okazji mieliśmy możliwość wymiany informacji na temat pomocy społecznej na Białorusi.
  • Tego samego dnia odwiedził nas również Św. Mikołaj.
  • Na Wigilii w naszym Ośrodku gościli się członkowie stowarzyszenia MOST , z którym to stowarzyszeniem prowadzimy Punkt Pomocy Rzeczowej w naszej piwnicy. Oprócz dzielenia się opłatkiem widać było zainteresowanie się gości losem naszych mieszkanek. Na pomoc ludzi dobrej woli ze stowarzyszenia nasz Ośrodek może zawsze liczyć i za to im bardzo dziękujemy. Wigilia 2005 rok – przygotowania trwały aż dwa dni. Każda z mieszkanek przyrządziła swoją ulubioną potrawę. Wigilię tą zawdzięczaliśmy ofiarności zaprzyjaźnionych z nami właścicieli sklepików. Przy stole zasiadło ponad 30 osób. Po odmówieniu wspólnej modlitwy i krótkim nawiązaniu do tradycji Świąt Bożego Narodzenia oraz podzieleniu się opłatkiem zasiedliśmy wszyscy do wieczerzy. Było widać wzruszenie na wielu twarzach i czuło się, że stanowimy jedną rodzinę. Przy śpiewie kolęd rozdano dzieciom i ich mamom paczki. A ilości potraw nawet nie liczyliśmy.