Sprawozdanie za rok 2006

W okresie od 01.01.2006 do 31.12.2006 Ośrodek udzielił następującej pomocy:

• pomoc rzeczowa - 815 osób,
  • pomoc ambulatoryjna – 31 osób,
  • telefoniczna – 30 osób,
  • pomoc psychologa - 45 osób,
  • schronienie otrzymały 42 osoby – 20 kobiet, 22 dzieci.

• W styczniu dzięki ludziom chętnym do pomocy mogliśmy przygotować mieszkanie dla jednej z naszych pań wychodzących z Ośrodka.
  • W Dniu Babci i Dziadka personel udał się do przedszkola w Piaskach na uroczystości związane z tym dniem. Jako ,że babcie i dziadkowie nie stawili się na tą uroczystość pracownicy Ośrodka zastąpili ich , biorąc udział w występach maluchów.
  • 7 lutego Ksiądz Proboszcz Józef Dorociak odwiedził naszą wspólnotę z kolędą. Dziękujemy za wizytę i wspólną modlitwę.
  • W dniu 13 lutego 2006 roku wybraliśmy się wszyscy na basen w Lesznie. Wyjazd miał za zadanie integrację grupy, wspólne gry i zabawy w wodzie.
  • Fachową opiekę nad grupą zapewnili ratownik oraz nauczyciel wychowania fizycznego z uprawnieniami do gimnastyki korekcyjno – kompensacyjnej, którzy te zabawy prowadzili. Głównym celem wyjazdu było oswojenie dzieci z wodą i pokonanie lęku przed wejściem do wody. Reakcje dzieci były bardzo różne. Drugim celem wyjazdu było wywiezienie rodzin z Ośrodka, który jest miejscem zamkniętym.
  • 1 marca Ośrodek odwiedzają pracownicy PCPR w Gostyniu.
  • Od kilku tygodni w Ośrodku dla dzieci jest prowadzona gimnastyka korekcyjno – kompensacyjna. Zajęcia z dziećmi prowadzi Dominik Waleński , który jest w naszym Ośrodku wolontariuszem.
  • 13 marca nasz Ośrodek powiększył się o jednego maluszka, który nam się urodził w południe w Szpitalu w Gostyniu. Mamy śliczną małą kobietkę która waży 2600 gram i mierzy 50 cm. Tak wyglądała dwa dni poźniej. Stanowimy pewną rodzinę w której zaczynamy opiekować się sobą nawzajem. Ważne jest , by dbać o dobro innych osób. Tego się cały czas uczymy.
  • 1 kwietnia dzień psot i figli.
  • 18 kwietnia BOIK wyjeżdża do ZOO we Wrocławiu. Wycieczka ta była prezentem wielkanocnym dla dzieci i ich mam. Bardzo obawialiśmy się czy pogoda nie spłata nam figla ale było pięknie i słonecznie. Dla wielu mam i ich dzieci była to pierwsza wizyta w ZOO.
  • Dzięki pomocy Firmy SIMET dokończyliśmy budowę naszego grilla.
  • W dniu 6 czerwca odbyło się spotkanie szkoleniowe dla Organizacji Pozarządowych. Na spotkaniu omówione tematy:
    • Przedstawienie Centrum PISOP i realizowanych projektów, zapoznanie z działalnością Centrum Informacyjno Doradczego w Gostyniu.
    • Ogólne informacje o EFS – i okresie programowania lata 2007 –2013.
    • Aktualne konkursy i inne źródła finansowania.
    • Dobre praktyki.
  • Wakacje 2006:  Stowarzyszenie DZIECKO z Gostynia znalazło miejsce po rozmowach z kierownikiem BOIK dla trójki naszych dzieci z Ośrodka na półkoloniach terapeutycznych w okresie od 24.07 do 04.08.2006 roku. Każdy dzień półkolonii wypełniony był zajęciami, dzieci wracały do Ośrodka zmęczone, ale zadowolone , pełne wrażeń. Były wyjazdy nad jezioro, basen, ognisko, pieczenie kiełbasek, kino, rywalizacja w grupach. Półkolonie były kolejnym gestem „ludzi dobrej woli” dzięki, którym dzieci szkolne z Ośrodka mogły spędzić wesoło kilka dni swoich wakacji.
  • 21 września BOIK wyjeżdża do LICHENIA. Dzięki życzliwości właściciela busa oraz poświęceniu jego wolnego czasu mieliśmy możliwość tego wyjazdu. Był to długo oczekiwany wyjazd, bo żadna z osób przebywających w Ośrodku nie była nigdy w Sanktuarium. Najmłodszym pielgrzymem była 10 miesięczna Wiktoria, która dzielnie wytrzymała trudy podróży.
  • W dniu 18.09. Ośrodek przeżył Wizytację Kanoniczną Prowincjała Krzysztofa Fronczaka.
  • 17 września odbył się pierwszy FESTYN MARYSIŃSKI na dziedzińcu Konwentu. W programie:
    • występy religijnych zespołów muzycznych
    • prezentacja grupy teatralnej „JESIEŃ”
    • prezentacja działalności BOIK
    • prezentacja działalności szpitala
    • przestawienie działalności wolontariatu
    • Zadaniem Ośrodka było przygotowanie tablic informacyjnych.
  • W dniu 25 września otrzymaliśmy darmowe bilety na film Jasminum. Skorzystaliśmy z tego prezentu i niektóre z mam oraz pracownice obejrzały film. Film ten jest ciepły, cudowny, metafizyczny, pozytywny i magiczny.
  • Wyjazd do Boszkowa w dniach 26.09 – 29 .09 nasz Ośrodek wypoczywał nad jeziorem. Termin taki wybraliśmy ze względu na koszty wyjazdu. Po sezonie jest taniej. Wspólnie została podjęta decyzja o wyjeździe, bo większość naszych dzieci spędziła całe wakacje w Ośrodku. Wspólny wyjazd okazał się świetnym pomysłem. Personel i mieszkańcy mogli się lepiej poznać.
  • Na początku października zostaliśmy zaproszeni do odwiedzin w Brzedni. Pobyt w SZKOLE PRZETRWANIA miał wojskowo – obozowy charakter. Wspólne spacery po lesie, zbieranie grzybów, pokonanie toru przeszkód, płynięcie łodzią wypełniały całe dnie. Nad całością zajęć terapeutycznych czuwał nasz dobry duch psycholog Bernadeta Bulińska. Długie wieczory spędzone wspólnie na pogaduchach pozwoliły nam poznać się lepiej , zrozumieć i zbudować nowe nici zaufania i wymienić doświadczeniami. Ośrodek nie poniósł żadnych kosztów, jedynie zakupiono produkty spożywcze na wspólne ognisko.
  • W dniach od 23.10.2006 do 27.10. 2006 roku pracownicy Ośrodka dzięki Regionalnemu Ośrodkowi Polityki Społecznej w Poznaniu mieli możliwość wyjazdu do autonomicznych domów dla kobiet i dzieci w Berlinie. Spotkanie nasze rozpoczęło się w senacie berlińskim i tu tez pożegnaliśmy się omawiając wszystkie nurtujące nas kwestie. Początki tych domów miały miejsce 30 lat temu na terenie Berlina Zachodniego zostały stworzone przez kobiety dla kobiet i tak jest do dziś. Panie z Niemiec bardzo się dziwiły temu, że w naszych Ośrodkach dla kobiet pracują także mężczyźni. Sama struktura i działanie tych domów jest taka sama jak w naszym Ośrodku.
  • W dniu 18 listopada pracownicy ze wszystkich Konwentów Zakonu Bonifratrów spotykają się na wspólnej konferencji i modlitwie w Sanktuarium na Jasnej Górze. Tematem Konferencji była „ Karta Tożsamości”.
  • 21 listopada pracownicy BOIK uczestniczą w Dniu Pracownika Socjalnego.
  • 6 grudnia 2006 roku przyjęliśmy Św. Mikołaja .
  • W Poznaniu w dniu 11 grudnia 2006 roku odbyła się IV KONFERENCJA PLENARNA WIELKOPOLSKICH ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH „PARTNERSTWA KROK PO KROKU” .BOIK uczestniczył w tej konferencji.
  • 14 grudnia stowarzyszenie „JA TEŻ POMAGAM” i klub seniora „ZŁOTA JESIEŃ” zaprosiły nasze mieszkanki wraz z dziećmi na Wieczerzę Wigilijną z opłatkiem. Wspólna wieczerza odbyła się w Domu Kultury HUTNIK w Gostyniu. Nasze dzieci otrzymały paczki świąteczne pełne słodyczy.
  • W dniu 14 grudnia również odbywało się Forum Inicjatyw Pozarządowych w Gostyniu w holu kina. Na tym Forum nasz Ośrodek zaprezentował swoją działalność.
  • 19 grudnia w naszym Ośrodku odbyło się spotkanie opłatkowe Stowarzyszenia MOST.
  • 24 grudnia Wigilia w Ośrodku : znów do stołu zasiadło prawie 30 osób. Były kolędy, życzenia, karp na stole oraz prezenty dla wszystkich.
  • 28 grudnia dzięki współpracy naszego Ośrodka ze Stowarzyszeniem DZIECKO oraz dobrej woli ludzi działających w tym stowarzyszeniu nasze dzieci wraz z mamami mogły wyjechać znów na basen. Dziękujemy za taki prezent.